rostad_halv_kyckling_1000px
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Rostad halv kyckling med tomatsallad och bearnaise

75 min | Medelsvårt

Klassisk bistrorätt med rostad halv kyckling och självklara tillbehör som bearnaise, pommes och tomatsallad

Ingredienser

Rostad halv kyckling

1 dl
olivolja
50 g
salt
50 g
timjan och rosmarin, färsk
10 klyftor
vitlök

Bearnaise

900 g
smör
100 g
schalottenlök, finhackad
200 g
rödvinsvinäger eller dragonvinäger
250 ml
vatten
8 st
äggulor
20 g
färsk dragon
20 g
färsk persilja
salt

Tomatsallad

1 kg
tomater, blandade sorter
200 g
rödlök, finhackad
100 g
basilika
100 ml
olivolja
20 g
dijonsenap
25 g
vatten
10 g
salt
svartpeppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Klassisk bistrorätt med rostad halv kyckling och självklara tillbehör som bearnaise, pommes och tomatsallad

Så här gör du

Halv kyckling

Dela varje kyckling i två halvor. Blanda olivolja, salt, peppar, örter och krossad vitlök i en skål. Gnid in kycklinghalvorna med blandningen.

Rosta i ugn på 200 grader i 45-60 min tills innertemp på 82 grader vid benet. Ös kycklingen vid flera tillfällen. Låt därefter kycklingen vila i några minuter innan servering.

Bearnaise

Smält smöret. Koka upp schalottenlök med vinäger, vatten och dragon tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort lök och dragon.

Vispa nu äggulorna tillsammans med vätskan tills allt tjocknar. Tillsätt smöret först droppvis under konstant vispning tills såsen mättnar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite tabasco och blanda i hackad persilja och citron.

Tomatsallad

Skär tomaterna i oregelbunda bitar. Hacka löken. Vispa dijon tillsammans med vinägern och salt. Häll på olivoljan och fortsätt vispa tills den tjocknar. Blanda tillsammans med tomaterna och löken.

Servera allt tillsammans med nyfriterade pommes frites.