Helkyckling_1000x1000
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Helstekt kyckling med smak av senap och apelsin

85 min | Enkelt

Helstekt kyckling och brysselkål med smak av senap och apelsin är en perfekt match på julbordet.

Ingredienser

Helstekt kyckling

1.5 tsk
salt
0.5 tsk
svartpeppar
0.5 kruka
persilja, hackad
3 msk
senap
1 st
äggula
3 msk
olivolja

Vörtsmulor

2 skivor
vörtbröd
1 msk
smör (15 g)
0.5 kruka
färsk persilja

Brysselkål

500 g
brysselkål
1 st
gul lök, finhackad
1 st
apelsin, skal och saft
2 msk
olivolja
salt och peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Helstekt kyckling och brysselkål med smak av senap och apelsin är en perfekt match på julbordet.

Så här gör du

Hel kyckling i ugn

Sätt ugnen på 175 grader.

Gnid in kycklingen med salt och svartpeppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen (undvik att ställa kycklingen i nedre delen av ugnen då man inte maximerar värmen).

Hacka färsk persilja och vispa ihop med senap, äggula och olivolja.

Börja pensla kycklingen efter halva stektiden med persilje- senapsoljan. Pensla då och då under stekningen. Stek den hela kycklingen i ugnen i ca 1 timme till 80 minuter, eller tills innertemperaturen är 82 grader C vid lårbenet och kycklingen har fått en fin färg.

Vörtsmulor

Smula vörtbrödet och stek det knaprigt i smöret i en stekpanna. Hacka persiljan.

Brysselkål

Skölj apelsinen, riv skalet fint och pressa ur saften. Skala och skär löken. Skär brysselkålen i halvor.

Bryn löken och brysselkålen i lite olivolja i en stekpanna. Häll på apelsinsaften och låt koka in. Tillsätt apelsinskalet och smaksätt med lite salt och nymald peppar.

Strö vörtsmulorna och persiljan på kycklingen och servera med brysselkålen.

Tips!

Planera alltid dina inköp med en inköpslista innan ni handlar, och gå noga igenom vilka ingredienser och tillbehör ni redan har hemma för att undvika matsvinn.