kyckling på grillen

Lyckas med kyckling på grillen

Lyckas med kycklingen på grillen – varje gång.

Vilka kycklingdelar passar bäst att grilla? Vad ska du tänka på före, under och efter? Det och fler knep, tips och råd för hur du lyckas med kycklingen finns här.

Vilka kycklingdelar blir bäst på grillen?

Kycklingfilé
Kycklingfilé är en av de mest populära delarna att grilla. Det är magert kött med en mild smak som passar bra med olika smaksättningar. Undvik torr filé med hjälp av termometer. När kycklingfilén kommit upp i 70 grader är den klar.

Kycklinglår
Lårköttet är lite fetare än bröstet och har en rikare smak. Det är också mer saftigt och mörare, vilket gör det till en favorit för många.

Kycklingvingar
Kycklingvingar är en annan populär del att grilla. De är små och smakrika, och passar bra att gnida in i en rub innan grillning. Dippa i god sås när de är klara att servera.

Kycklingklubba
Kycklingklubbor är enkla att grilla och blir mycket saftiga och goda. De är också ett prisvärt alternativ till andra delar av kycklingen.

KycklingSteak
Saftigaste och ”köttigaste” produkten i Kronfågels sortiment. Vi har benat ur en klubba och behållit skinnet. Fantastiskt på grillen som blir en rejäl bit kyckling med knaprigt skinn! Läs mer här.

HITTA RÄTT TEMPERATUR

För att du ska lyckas med kycklingen, och få den saftig, är det bra att vara noga med temperaturen. Du kommer långt med att hålla koll på två gradantal.

5 tips för bättre grillresultat

Övergrilla inte. Undvik torrt kött genom att använda en ugnstermometer för att kontrollera att kycklingen är genomstekt och servera den genast för att behålla saftigheten.

Behåll skinnet. Det fungerar som skydd mot uttorkning och blir härligt knaprigt och gott.

Marinera mera. Marinera gärna kycklingen innan du grillar så får du mer smak på den. Om du marinerat kyckling innan grillning så torka av den lätt med hushållspapper innan du lägger den på grillen, annars kan marinaden droppa ner i grillen så det slår upp lågor och kycklingen blir bränd.

Direkt värme först. Börja alltid med att grilla kycklingen på hög värme och flytta den sedan till sidan på indirekt värme, så blir den färdig utan att brännas och den blir knaprigare och saftigare.

Använd alltid ugnstermometer. Kyckling kan innehålla bakterier som gör dig sjuk om den inte är ordentligt tillagad.

Gårdskyckling i ugn med rosmarin - hel kyckling i ugn

Så grillar du en hel kyckling

Att grilla en hel kyckling är enkelt men kräver lite förberedelse. Här är några steg att följa:

Steg 1: Tänd grillen.
Låt den värmas upp till mediumvärme, d.v.s. runt 175–200 grader Celsius.

Steg 2: Förbered kycklingen
Torka av kycklingen med hushållspapper. Gnid in den med olivolja eller smält smör och krydda med salt, peppar och eventuellt andra örter och kryddor efter smak.

Steg 3: Lägg kycklingen på grillen.
Placera kycklingen med bröstsidan uppåt. Om din grill har en indirekt värmekälla, placera kycklingen över denna.

Steg 4: Grilla kycklingen.
Låt kycklingen grillas i cirka 1,5 till 2 timmar, beroende på storlek. Se till att kycklingen grillas jämnt på alla sidor genom att vända den då och då. Kontrollera också temperaturen med en köttermometer – kycklingen är klar när temperaturen i den tjockaste delen av köttet når 82 grader Celsius.

Steg 5: Låt kycklingen vila.
När kycklingen är klar, ta bort den från grillen och låt den vila i cirka 10-15 minuter. Detta gör att köttet blir saftigare och mer smakrikt..

Steg 6: Skär upp och servera.
Skär kycklingen i bitar och servera den tillsammans med valfria tillbehör, som sallad, rostade grönsaker eller potatissallad.

Kom ihåg att alltid använda en ugnstermometer för att säkerställa att kycklingen är helt genomstekt och säker att äta.

Direkt eller indirekt grillning?
Det är frågan.

Direkt och indirekt grillning är två olika tekniker som används vid grillning för att uppnå olika resultat. Vad passar det du lagar?

Direkt grillning
Vid direkt grillning placeras maten direkt över kolen eller gasbrännarna och maten tillagas genom direkt kontakt med värmen. Detta är en snabb och hög värme-metod som passar för mindre och tunnare bitar av mat, som hamburgare, korv, lårfilé och grönsaker. Direkt grillning ger en fin yta och en krispig konsistens, men kan lätt bränna maten om man inte är uppmärksam och vänder maten ofta.

Indirekt grillning
Indirekt grillning däremot innebär att maten placeras bredvid, men inte direkt över, kolen eller gasbrännarna. Istället används värmen som reflekteras från lock och sidor för att tillaga maten.

Indirekt grillning är en långsam och låg värme-metod som passar för större och tjockare bitar av mat, som hel kyckling, Kycklingfilé och revben. Detta tillvägagångssätt ger maten en jämn och genomstekt konsistens och förhindrar att maten bränns vid. Indirekt grillning kan också användas för att röka mat, genom att tillsätta träspån eller rökchips till kolen eller en rökbehållare på en gasgrill.

Sammanfattningsvis är direkt grillning en snabb och hög värme-metod som passar för mindre och tunnare bitar av mat, medan indirekt grillning är en långsam och låg värme-metod som passar för större och tjockare bitar av mat. Valet av teknik beror på maten som tillagas och önskat resultat.

Klart du kan röka kyckling!

Rökning är en långsam matlagningsteknik som ger maten en unik och utsökt smak. Genom att röka kyckling kan man tillföra en distinkt rökighet och saftighet till köttet.

För att röka kyckling behöver man en rökgenerator eller en grill med röksats. Man kan använda olika träsorter för att ge kycklingen olika smaker, till exempel äpple, mesquite eller hickory. Innan rökningen kan man marinera eller krydda kycklingen för att ge den extra smak.

Det är det viktigt att man upprätthåller en låg temperatur under en längre tid för att tillaga kycklingen jämnt och säkert. Temperaturen i röken bör ligga mellan 100-135 grader Celsius och rökningen kan ta mellan 2-4 timmar beroende på kycklingens storlek och tjocklek. Det är viktigt att använda en ugnstermometer för att kontrollera att kycklingen har tillagats till en säker temperatur på minst 75 grader Celsius.

Sammanfattningsvis är rökning en utmärkt metod för att tillföra smak och saftighet till kyckling, och det är fullt möjligt att röka kyckling hemma med rätt utrustning och teknik.